Siirry pääsisältöön
Billnäs ja Mustion joki

21.02.2022

10 asiaa mitä tehdä Raaseporin Billnäsissä

Raaseporin Billnäs ja kylän viehättävä ruukkimiljöö on oivallinen lomakohde vain tunnin matkan päässä Helsingistä, niin aktiivi-, kaupunki- kuin luontomatkailijalle. Entinen rautaruukki on omiaan viikonloppureissulle ja päiväseltään piipahdettavaksi. Sopiipa paikka myös erinomaisesti etätyöläisen konttoriksi. Keräsimme kymmenen kohokohtaa, joista keksiä tekemistä – kesäkuumalta talvipakkasille.

1. Kävele ja nautiskele kansallismaisemasta

Ruukkikylä kuuluu osana Pohjan ruukkeja Suomen kansallismaisemiin. Ruukit ovat keskeinen osa Suomen teollista historiaa ja ovat Åminneforsia lukuunottamatta tätä nykyä lähinnä luonnonrauhan tyyssijoita. Kauniiden punatiilitalojen kyljissä entisten ruukin omistajien nimet kuiskivat 400-vuotista historiaansa sille, joka rauhoittuu kuuntelemaan ja katselemaan.

Historioitsijat Kim Björklund ja Aapo Roselius ovat koonneet tekstejä infokyltteihin, joita löydät vastikään avatun Kulttuurivallin ulkoilureitin varrelta. Reitillä voit pysähtyä Mustionjoen kalatien yläpuolelle rakennetulle ponttonisillalle ihailemaan historiallista maisemaa ympärilläsi. Hyvällä tuurilla saatat bongata alapuolellasi pujahtelevia vaelluskaloja matkallaan tai rannalla puuhastelevan saukon.

2. Pyöräile Fiskarsista Billnäsiin

Hyppää satulaan ja pyöräile Fiskarsista Billnäsiin, tai toisin päin, tai sekä että. Osin vanhalla ratapohjalle tehty pyöräilyreitti kuljettaa halki maalaismaiseman. 11,3 kilometrin mittainen Ratavallin reitti tarjoaa postikorttimaisemia toinen toisensa jälkeen. Matkan varrelle on ripoteltu piknik-pöytiä penkkeineen, joten pyöräilyn lomassa on helppo pysähtyä nauttimaan välipalaa. Reitin pohja on pääasiassa soraa, mikä kannattaa huomioida pyörävalinnan suhteen.

Jos tasainen maasto tuntuu tylsältä, mene Påminne Bikeparkkiin. Raaseporin alamäkipyöräilyn keskus tarjoaa adrenaliinihöyryjä heille, jotka uskovat pysyvänsä satulansa selässä vinhemmassakin vauhdissa. Paikalta löytyy myös tarvittaessa valmentaja Anders Pyy ohjaamaan lajin saloihin. Muista kuitenkin buukata Andy ajoissa.

3. Laskettele Åminneforsissa

Mikäli matkustat Billnäsiin talvipakkasilla, suuntaa edellä mainittuun paikkaan laskettelemaan. Eteläisen Suomen Alpit, tai ainakin sen korkein rinnekeskus, tarjoaa kelpo puitteet niin vasta-alkajille kuin kilpalaskijoille. Kuusi rinnettä, hiihtokoulu, välinevuokraamo ja kahvila varustavat ja virkistävät talvimatkailijan.

Raaseporista löytyy latuja moneen lähtöön. Tammisaaren länsipuolella oleva Västerbyn hiihtokeskus tarjoaa kilometrikaupalla metsissä mutkittelevaa latupohjaa urheilullisimmallekin hiihtäjälle.

4. Golfaa luonnonkauniilla kentillä

Raaseporista löytyy kolme upeaa golfkenttää. Nordcenterin kaksi kenttää, suunnittelijoidensa mukaan nimetyt Benz ja Fream, istuvat ympäröivään metsäylänköön kumpikin omalla erityislaatuisella tavallaan. 1570-luvulla perustettu Åminnen kartano tarjoaa ylvään kiintopisteen lyöntien lomaan ja Suomen paras golfravintola tarjoaa maittavan aterian kierroksen jälkeen.

Pohjan puolelta, Brodtörpin kartanon mailta, löytyy 18-reikäinen Ruukkigolf. Puoliksi metsään ja puoliksi pellolle rakennettu kenttä voi osoittautua tavalliselle klubipelaajalle yllättävän haastavaksi.

Tammisaaren eteläpuolella on Eke Golfin luonnonkaunis kenttä. 18-reikäisen kentän lisäksi Eke Golf palvelee pelaajia harjoitusalueineen, rangeineen ja kaikille avoimine 9-reikäisine par 3 -kenttineen.

5. Melo pitkin Mustionjokea

Kajakista tai kanootista käsin on mitä erinomaisin tapa tutustua uuteen ympäristöön. Melontaretki Mustionjoella tarjoaa paitsi ainutlaatuisen tavan hahmottaa ruukin seutua, myös reipasta maisemien vaihtumista kärsimättömämmällekin mielelle.

Gustaf “Gutte” Ahlroos järjestää ruukilla melonta- ja pyöräilyretkiä. Gutten johdolla on ensikertalaisenkin helppoa ja turvallista tutustua virtaavan veden ihmeelliseen maailmaan. Mustion linnalta alkavalla reitillä ei ole koskia, joten melontaretki tarjoaa aloittelevallekin melojalle huolettoman kokemuksen.

6. Piipahda kesken kesäpäivää

Tee täsmäisku ruukille. Tule Antiikkipäiville heinäkuussa, sunnuntaitoreille pitkin kesää tai muuten vain ostoksille ja syömään. Billnäsin ruukin pihasta löydät kesäravintola Scarlett O’Karisin, jonka terassilla voit nauttia auringosta, drinkeistä ja keittiömestari Mike Kokkosen Amerikan menusta.

Billnäsin läheltä löydät myös paljon muuta nähtävää. Raaseporin linna, Mustion linna ja Tammisaaren kaunis kesäkaupunki ovat vain puolen tunnin matkan päässä, eikä Hankoonkaan tarvitse kovin kauaa körötellä.

7. Syö, juo ja nuku

Majoitu toki paikan päällä, Billnäsin ruukista löytyy nimittäin 22 hyvällä maulla sisustettua hotellihuonetta vaativammallekin matkailijalle. Huoneet ovat ruukin entisessä pääkonttorissa ja sen vieressä sijaitsevassa piirustuskonttorissa. Mikäli kaipaat enemmän omaa tilaa, voit majoittua myös Sepän studiossa, Villa Karlsborgissa tai vasta remontoidun Lähettämön tornissa. Anna historian siipien havinan tuudittaa sinut makoisaan uneen.

Makumatkailijaa palvelee ravintolapäällikkö Mikael Kokkosen isännöimä ruukkiravintola. Mikaelin vetämän keittiön rakkaudella sävelletyt menut nojaavat paikallisuuteen ja klassisiin ohjeisiin. Ruukin pihapiirissä sijaitsevan kesäravintola Scarlett O’Karisin terassilla voit nautiskella drinkeistä, auringosta ja Mike Kokkosen Amerikan menusta, Mustionjoen virratessa vieressä.

8. Käy ostoksilla

Ovatko käsityöt tai perinnerakentaminen lähellä sydäntäsi? Billnäsistä löytyy korkealaatuista osaamista näillä saroilla, niin uniikkien käsitöiden kuin ammattimaisen perinnerakentamisenkin osalta. Kylässä pitää päämajaansa jo vuosikausia perinnerakentajia palvellut Rakennusapteekki, jonka hyllyiltä löydät niin niklatut helat kuin Falun punamultamaalit.

Ytimessä sijaitsee myös Ratian varastomyymälä, jonka laajasta valikoimasta löydät niin vaatteet ja asusteet kuin kodin sisustustuotteetkin. Kauppa & Galleria Portinvartijassa voit nauttia vaihtuvista näyttelyistä ja napata putiikista samalla käynnillä mukaasi suussasulavia artesaaniherkkuja.

9. Etätyöskentele Billnäsin aivoruukissa

Ruukin sijainti lähellä eteläisen Suomen suurimpia asutuskeskuksia tarjoaa myös monelle mahdollisuuden ottaa irtiotto työpaikalta tai kodin työhuoneesta ja asettua huomattavan inspiroivaan ympäristöön. Riko arkirutiinit ja tule Billnäsin aivoruukkiin. Saat rikkumattoman työrauhan ja voit käydä kävelyllä nauttimassa ruukin kauniista rakennuksista ja jokimaisemasta silloin kun haluat.

Monipuoliset tilat palvelevat nykyajan tietotyöläistä täysmittaisesti. Etätyöpaketit sisältävät majoituksen, Billnäs Works -työtilan vapaan käytön, maksuttoman pysäköinnin ja halutessasi mahdollisuuden osallistua ohjattuihin aktiviteetteihin. Voit myös tulla ruukille työskentelemään päiväpassilla, jolla pääset Billnäs Works -työtilaan, nautit lounaan ja pysäköit ilmaiseksi.

10. Järjestä kokous tai unohtumattomat juhlat

Paitsi etätyöskentelyyn, on ruukki omiaan isommankin kokouksen järjestämiseen. Tyylikkäissä tiloissa riittää valinnanvaraa juuri sinun tarpeisiisi. Ainutlaatuinen ruukkimiljöö luo puitteet vaikuttaville ja vakuuttaville kohtaamisille keskellä Suomen teollista historiaa. Hotelli-, ravintola ja saunapalvelujen kanssa tilaisuudestasi voidaan muotoilla kokonaisuus, joka muistetaan.

Vaativammatkin juhlat löytävät kotinsa Isosta Pajasta, jonka valkoinen sali pylväsriveineen luo tilaan kirkkomaisen tunnelman, mistä syystä se onkin toiminut monen hääparin vihkipaikkana. Vuokraa tilat vaikkapa häihin tai syntymäpäiväjuhliin. Kesäillan tanssit voit järjestää vanhan ajan ladossa, johon mahtuu suurempikin seurue. Henkilökunta ja catering huolehtivat sinusta ja vieraistasi ja halutessanne autamme myös suunnittelussa.