Hoppa till sidans innehåll
Billnäs ja Mustion joki

26.10.2022

10 saker att göra i Raseborgs Billnäs

Billnäs i Raseborg och byns vackra bruksmiljö är en utomordentlig semesterort bara en timme från Helsingfors för såväl den aktiva- som stads- och naturresenären. Det före detta järnbruket är passligt resemål för en veckoslutsresa eller som dagsresemål. Och visst passar platsen som kontor för distansarbete. Vi samlade ihop en top tio-lista av höjdpunkterna att göra – både i sommarhettan och på smällkalla vintern.

1. Gå runt och njut av nationallandskapet

Bruksbyn, som ett av Pojos bruk, är del av Finlands nationallandskap. Brukena är en central del av Finlands industriella historia och är nuförtiden, bortsett från Åminnefors bruk, främst fridfulla, natursköna fristäder. De vackra rödtegelbyggnaderna avslöjar sin nästan 400-åriga historia och om sina tidigare ägare för dem som stannar upp och lyssnar.
Historikerna Kim Björklund och Aapo Roselius har sammanställt texter på informationsskyltar som du kan hitta längs Kulturvallens friluftsled. På leden kan du stanna vid pontonbron som byggts ovanför Svart ås fisktrappa och beundra det historiska landskapet omkring dig. Om du har tur kan du se migrerande fiskar simma nedanför dig eller en utter som leker på stranden.

2. Cykla från Fiskars till Billnäs

Hoppa upp på sadeln och cykla från Fiskars till Billnäs, eller vice versa, eller både och. Friluftsleden, delvis byggd på tidigare tågsspårsgrund, tar dig genom det lantliga landskapet. Den 11,3 kilometer långa Banvallen erbjuder den ena vykortsvyn efter den andra. Längs leden finns picnic-bord och bänkar, så det är lätt under cykelturen att ta en mellanmålspaus. Underlaget är i huvudsak grus, vilket lönar sig ta i beaktande då man väljer cykel.

Om jämn terräng känns tråkigt, åk till Påminne Bikepark. Raseborgs centrum för downhill cykling erbjuder adrealinkickar för dem, som tror sig hållas på sadeln i högre hastigheter. På plats hittar ni också tränaren Anders Pyy som visar sportens hemligheter. Kom dock ihåg att boka Andy i god tid.

3. Åka slalom i Åminnefors

Om du reser till Billnäs på vintern, ta dig till Påminne och åk slalom. Södra Finlands Alpper, eller åtminstone områdets högsta skidcentrum, erbjuder lämpliga förhållanden för såväl nybörjare som tävlingsåkare. Sex backar, skidskola, utrustningsuthyrning och café förser och förtjusar vinterresenären.

I Rasborgs finns också skidspår av olika slag. I utkanten av Ekenäs erbjuder Västrby skidcentrum kilometer efter kilometer slingrande skidspår i skogen för också de mest atletiska skidåkarna.

4. Golfa på natursköna banor

I Raseborg finns tre fantastiska golfbanor. Nordcenters två banor, döpta efter sina upphovsmän Benz och Fream, ligger i det omgivande skogshöglandet. Det på 1570-talet grundade Åminne Gård stoltserar som en samlingspunkt för golfsemesterfirare, och Finlands bästa golfrestaurang erbjuder en utsökt måltid efter en runda.

På Pojo sidan, på Brödtorp Gårds ägor, finns Bruksgolf 18-hålsbana. Banan, halva i skog och halva på åker, kan visa sig förvånandsvärt utmanande för en vanlig klubbspelare.

I utkanten av Ekenäs finns den natursköna Eke Golf banan. Förutom sin 18-hålsbana betjänar Eke Golf sina kunder med sina övningsområden, rangen och med sin för alla öppna 9-hålsbana och par 3 bana.

5. Paddla längs Svartå å

Att bekanta sig med en ny omgivning går fantastiskt ombord en kajak eller kanot. En paddeltur längs Svart å erbjuder, förutom en unik möjlighet att få en helhetsbild av bruksområdet, även också en rask förändring av landskapet för det mest otåliga sinnet.

Gustaf “Gutte” Ahlroos ordnar paddlings- och cykelturer i bruket. Under ledning av Gutte är det lätt och säkert att bekanta sig med världen av strömmande vatten. Rutten med start från Svartå slott har inga forsar, så en paddeltur erbjuder också den oerfarna paddlaren en sorglös erfarenhet.

6. Kika in en sommardag

Kom på Antikmarknaden i juli, besök söndagstorgen under sommaren eller annars bara på shopping och mat. Sommarrestaurangen Scarlett O’Karis hittar du på Billnäs bruks gård, på vilkets terrass du kan njuta av sol, drinkar och köksmästare Mike Kokkonens Amerikanska meny.

Nära Billnäs finns också mycket annat att se. Raseborgs ruiner, Svartå slott och den vackra sommarstaden Ekenäs är bara en halvtimme ifrån, och inte tar det så hemskt länge till Hangö heller.

7. Ät, drick och sov

Övernattna kan du på plats och ställe, för i Billnäs bruk hittar du nämligen 22 med gott öga inredda hotellrum för också den mer krävande resenären. Rummen är belägna i brukets före detta ritkontor och i byggnaden brevid, det före detta huvudkontoret. Om du vill ha mera eget utrymme, kan du även övernatta i Sepän Studio (Smedens studio), Villa Karlsborg eller i det nyrenoverade tornet i Lähettämö. Låt suset av historiens vingar vagga in dig i en ljuv sömn.

För den som uppskattar smakupplevelser betjänar brukets restaurang på området. För oss lligger både lokala råvaror och klassiska recept nära hjärtat, vilket syns i de omsorgsfullt planerade menyerna. På sommarrestaurangen Scarlett O’Karis, vilken ligger på brukets innergård, kan du njuta av drinkar, sol och köksmästare Mikael Kokkonens amerikanska meny, allt medan Svartå å lugnt flödar förbi.


8. Shoppa

Ligger handarbeten eller smårestaurering nära ditt hjärta? I Billnäs hittar du hög sakkunskap inom dessa områden, både då det gäller unika hantverk och professionellt traditionellt byggande. Byggnadsapoteket, som tjänat traditionella byggmästare i åratal, har sitt huvudkontor i byn och på hyllorna hittar du allt från förnicklade hylsor till röda lerfärger av Falu.

I kärnområdet ligger också Ratia lageraffär, i vars sortiment du hittar kläder, accessoarer så väl som indredningsprodukter. I Butik & Galleri Portinvartija kan du njuta av varierande utställningar och få med dig härliga artesandelikatesser.

9. Distansarbeta i Billnäs hjärnbruk

Brukets läge nära de största tätorterna i södra Finland erbjuder många möjligheten att ta en paus från arbetsplatsen eller arbetsrummet där hemma och bosätta sig i en mycket inspirerande miljö. Bryt dina vardagsrutiner och kom till Billnäs hjärnbruk! Du får oavbruten arbetsro och du kan gå en promenad och njuta av brukets vackra byggnader och flodlandskap när helst du känner för.
De mångsidiga utrymmena betjänar i sin helhet dagens informationsarbetare. I distansarbetspaket ingår boende, gratis användning av arbetsutrymmen, gratis parkering och, om du så önskar, möjlighet att delta i guidade aktiviteter. Du kan också komma till bruket för att jobba med ett dagspass, vilket betyder att du får tillgång till arbetsutrymme under dagen, njuta av lunch och gratis parkering.

10. Ordna konferenser eller oförglömliga fester

Förutom för distansarbete, passar bruket utmärkt för att ordna konferenser. Välja kan du göra mellan många stilfulla utrymmen, för att passa just dina behov. Den unika, industrihistoriska bruksmiljön skapar ramar för imponerande och minnesvärda möten. Med sina hotell-, restaurang- och bastutjänster kan ditt evenemang i bruket formas till en helhet som kommer blir långt ihågkommen.

Även de mest krävande tillställningarna hittar hem i Iso Paja, vars Vita Sal med sina rader av kolumner skapar en kyrklig atmosfär, vilket också är orsaken till att den fungerat som vigselsal för månget brudpar. Iso Paja kan du hyra för exempelvis bröllop eller födelsedagsfester. Danser om sommarkvällar går att ordna i den gamla ladan, dit också större sällskap rymms. Du tas väl hand om vår personal, som tar väl hand om er och era gäster såväl som sköter cateringen, och om ni så önskar hjälper vi även till med festplaneringen.